Ahmet ÇOLAK

Общите избори в България, които ще се проведат на 27 октомври 2024 г., имат голямо значение не само за България, но и за българските изселници и турската общност, живеещи в Турция. Тези избори предоставят възможност на българските граждани в Турция да формират политическите баланси в своята родина. Специално емигрантите и потенциалът на гласоподавателите в Турция ще играят важна роля на тези избори.

Ахмед Доган: Краят на 40-годишна власт?

Ахмед Доган е известен като основател на Движението за права и свободи (ДПС), създадено през 1990 г. с цел да защитава правата на турците и мюсюлманите в България. Доган е позиционирал партията си в центъра на българската политика и е направил ДПС ключов играч в различни правителства. Въпреки това, за 34 години партията на Доган не успява да защити правата на турците в пълна степен. Турски училища не са отворени, турското културно наследство не е възстановено, а проблемите с промяната на имената остават нерешени.

През последните години партията на Доган е подложена на силна критика. По-специално обвиненията в корупция в България и близките му връзки с българската държава подкопават доверието в партията. Недоволството на българските изселници в Турция към Ахмед Доган също може да окаже значително влияние върху тези избори. Липсата на действия в полза на турската общност от страна на Доган през годините може да доведе до значителна загуба на гласове.

Делян Пеевски: Лидерът на новото време?

Друг ключов играч на българската политическа сцена е Делян Пеевски. Бивш съюзник на Доган и влиятелен бизнесмен, Пеевски през последните години се завърна на политическата сцена с нова сила. Той успява да увеличи влиянието си в ДПС и има за цел да изведе партията от сянката на Ахмед Доган.

Обещанията на Пеевски за борба с корупцията, предложението му за операция “Чисти ръце” и положителните му послания към турската общност привличат внимание. Особено важни са темите като назначаването на турски управител в Кърджали и възобновяването на уроците по турски език в училищата, които са високо оценени от българските изселници в Турция. Тези стратегически ходове на Пеевски показват, че той се стреми да поеме контрола върху партията и да коригира грешките на Доган.

Обещанията на Пеевски да направи ДПС по-модерна и реформаторска партия, заедно с намеренията му да поправи миналите грешки, го правят популярен сред младите избиратели и турската общност в Турция.

Ролята на избирателите в Турция

Българските граждани, живеещи в Турция, ще играят решаваща роля на изборите на 27 октомври. Гласовете, подадени в Турция, могат да окажат пряко влияние върху резултатите в Кърджали и други райони с висока концентрация на турско население. Въпреки че Ахмед Доган е управлявал подкрепата на тези избиратели дълги години, кампанията на Пеевски и обещанията му за Турция могат да променят баланса.

Особено обещанията на Пеевски за образование на турски език и културни права привличат вниманието на изселниците в Турция. В същото време дългогодишната неспособност на Ахмед Доган да реши тези проблеми може да доведе до загуба на подкрепа за него. Ако избирателите в Турция се настроят за промяна, победата на Пеевски на тези избори не е толкова далечна.

Заключение: Промяна или продължение?

Изборите на 27 октомври 2024 г. могат да определят политическата съдба на българските турци. Издигането на Делян Пеевски срещу дългогодишното господство на Ахмед Доган може да бъде повратен момент в българската политика. Избирателите в Турция ще играят ключова роля в този процес и ще оформят резултатите от изборите. Докато тези, които искат промяна, ще подкрепят Пеевски, тези, които искат да запазят статуквото, ще гласуват за Ахмед Доган.

Сигурно е обаче, че тези избори могат да означават ново начало за българските турци и изселниците в Турция. Дали Ахмед Доган или Пеевски ще спечели? Отговорът на този въпрос от страна на избирателите в Турция ще има пряко влияние върху резултатите от изборите.

Reklamlar