Başbakan Plamen Oreşarski, hükümetin milletvekilleri önünde “100 günde 100 önlem” adını taşıyan raporunu sunarak ve kabinesini değerlendirerek şunları söyledi: “Son 20 yılda bu en akademik hükümettir. Bakanlar arasında 6 doçent ve 4 profesör var. Bu ayrıca en parti üstü hükümetidir. Bakanların sadece dördü, siyasi partilerin üyeleridir. Hükümette en çok kadın da var.
18 bakandan 7’si kadındır. Dahası da var. Bu hükümet, sivil toplum örgütleri ve iş teşkilatları ile birlikte politikasını belirledi. Alınan 100 önlemden 83’ü 50’den fazla kamu konseyi ve çalışma grubuyla beraber hazırlandı. Başbakan, bakanların çalışmalarını çok iyi olarak değerlendirirken GERB partisi muhalefet olarak “Oreşarski” kabinesine karşı ilk güvensizlik oyunu istedi.
Rapora göre ilk alınan ve hayata geçirilen önlem, devletin şirketlerle zamanında hesaplaşması yoluyla Bulgar ekonomisine normalliğin geri getirilmesidir. Başbakan Oreşarski, “Yıllardan beri bizden daha zengin olan bütün diğer Avrupa ülkelerinde mali sınırlandırmalara karşı kitlesel protestolara tanık olduk” dedi. Belgede bu hükümetin, iktidara gelmesinden bu yana zor siyasi ortamda ve siyasi protestolar sırasında çalışan tek hükümet olduğu da belirtiliyor. Oreşarski, elektrik enerjisi fiyatının kontrol altına alındığını, ancak bu sektörde reformlar da yapılacağını söyledi. Sağlık stratejisi kabul edildi, iş piyasası da kabinenin çalışmalarının odak noktasıydı. Başbakan, kabinenin sosyal politikası konusuna da ağırlık verdi ve en yoksul hanelere yardım girişimleri üzerinde vurgu yaptı.
Plamen Oreşarski’nin açıklaması, GERB milletvekillerinin “istifa” çağrılarıyla iktidardaki çoğunluğun alkışlarıyla karşılandı. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, hükümetin ilk 100 gününü yorumlamaktan kaçındı ve yapılanların insanlar tarafından duyulması gerektiğini söyledi. Kendisine göre bundan sonra vatandaşlar kendi değerlendirmesini yapacaklar. Başbakan Plamen Oreşarski, raporunu sunmadan sayılı dakikalar önce GERB partisinden milletvekilleri kabineye karşı yatırım tasarlanması alanındaki politikası gerekçesiyle güvensizlik oyu önergesini sundu. Muhalefet, rapora “100 gün 100 yalan” adını verdi ve iktidardakileri popülizm sözleriyle devam etmekle suçladı. Hak ve Özgürlükler Hareketi Lütfi Mestan, “Güven ile dolu 100 günü olmayan ilk Bulgar kabinesinin raporunu duyduk bugün, buna rağmen kabine 100 önlem almıştır” şeklinde konuştu. Bulgaristan Sosyalist Partisi Lideri Sergey Stanişev, başbakanın sözlerini tekrarlayarak kabinenin ilk 100 günü çerçevesindeki en büyük başarılarından birinin “korkudan kurtarma” olduğunu belirtti. Sergey Stanişev, bunun sayesinde “herkes, yaptırımlardan korkmadan serbest bir şekilde protesto edebiliyor” diye açıklayarak sözlerini noktaladı.
BNR