Ахмет ЧОЛАК

Изборните периоди предоставят критична възможност за определяне на посоката на обществата. Тази възможност е не само за появата на нови лица, но и за търсене на отговорност от лидерите от миналото. Политическата кариера на Ахмед Доган, продължила 34 години, повдига много важни въпроси, които трябва да бъдат разгледани в този контекст. Трябва да помислим колко е загубила общност, представяна от един и същи човек за толкова дълъг период.

Действията и позициите на Доган в миналото са оставили дълбоки следи не само за него самия, но и за българските турци. Трябва да се запитаме каква полза е донесъл на обществото човек, за когото е известно, че е работил като агент на разузнаването от 17-годишна възраст. Защо не са предприети действия по критични въпроси като смяната на имената, образованието на турски език и защитата на имотите на фондациите, осветлява миналото на Доган. Въпросите за това защо не е съборено правителството, когато е трябвало, и какви интереси са били защитени вместо това, отекват в съвестта на обществото.

Като погледнем какво не е направено през тези 34 години, липсата на напредък по отношение на асимилационните политики и езиковите права на турската общност е показател за пропуснатите възможности през това време. Всяка изборна кампания е изпълнена с нови обещания, но колко от тях се превръщат в реалност остава загадка. Загубите, понесени в този процес, са твърде големи, за да бъдат пренебрегнати под отговорността на един лидер.

Когато се обръщам към поддръжниците на Доган, искам да отправя важно предупреждение: Ако през тези 34 години не е постигнат никакъв напредък, защо все още да се доверяваме на този човек? Ако подкрепяте Доган, всъщност ставате съучастници в неговите грешки от миналото. На тези избори, които ще определят бъдещето ни, трябва ясно да видим границата между предателството и безразличието.

Тази неделя, тези, които гласуват за Доган, няма да влязат в историята само като резултат от изборите, а и като съучастници в предателство към собственото си общество. Това няма да бъде стъпка към бъдещето на турската общност, а отражение на изгубените ни ценности.

В заключение, след 34-годишно минало, моралните и политическите сметки трябва да бъдат направени.
Днес да се подкрепя Доган означава да се затварят очи за предателствата от миналото. За да се изправим пред тези истини и да променим това положение, изключително важно е всеки да използва собствената си воля. Днес тези, които гласуват за Доган, няма да имат право утре да кажат: “Аз не го подкрепях.”

За да компенсираме загубите си и да постигнем истинска промяна, отговорността на всички нас е да не оставяме миналото на лидер като Доган да доминира. Който гласува за предател, няма право утре да каже: “Не знаех.” Нека всички знаят това добре. Днес предупреждаваме; ще се даде съзнателна подкрепа на предателя Доган. Думата „не знаехме“ вече не е валидна.

Ahmet Doğanın Hainliğinin Belgesi

Reklamlar