BGSAM

Общество в хватката на религията и политиката

Мюфтиите, които би трябвало да представляват религиозните интереси на турското и мюсюлманското малцинство в България, все повече се отдалечават от своята основна роля като духовни лидери, които удовлетворяват духовните нужди на обществото.

Вместо това, тези институции са попаднали под влиянието на политически сили, като ДПС и Ахмед Доган, което ограничава религиозната свобода на турско-ислямското население и създава сериозни пречки за изпълнението на техните религиозни задължения.

Мюфтийската институция в сянката на политиката

Мюфтиите винаги са били ключовите духовни лидери на мюсюлманското турско общество в България. Но днес, техният статут е изкривен от политическо влияние.
Още от 1934 г. религията в България е под контрола на държавата, но след 1990 г. мюфтийската институция попада под властта на ДПС и Ахмед Доган.

Вместо да отговарят на религиозните нужди на вярващите, мюфтиите започват да обслужват политическите интереси на партията. ДПС ги използва като инструмент за мобилизиране на гласовете на турското малцинство и за консолидиране на властта си.

Трансформацията на мюфтиите от духовни лидери в политически фигури ерозира доверието в тях сред вярващите. Вместо да бъдат стожери на духовността, те все по-често прокарват политически послания. Това отблъсква хората, които се надяват на религиозно ръководство, но срещат единствено политически амбиции.

Недостиг на религиозни услуги

Политическата зависимост на мюфтиите води до сериозни недостатъци в предоставянето на религиозни услуги. Дори най-основните нужди, като поддръжката на джамиите, религиозното образование и проповедите, са или неадекватно предоставяни, или напълно липсват. Мюсюлманите в България страдат от липсата на здрава образователна инфраструктура, която да подкрепя техните деца в изучаването на исляма, което води до постепенно отслабване на тяхната религиозна и културна идентичност.

Ако мюфтиите продължат да пренебрегват религиозните нужди на обществото и се фокусират върху политиката, духовността на турско-ислямската общност в България ще бъде сериозно подкопана.

Решението: Връщането на мюфтиите към техните задължения

За да възстановят доверието на хората, мюфтийските институции трябва да се освободят от влиянието на политиката и да се фокусират върху духовните нужди на обществото. Мюфтиите трябва да предлагат автентични ислямски услуги и да бъдат ръководители на религиозната практика, а не политически инструменти.

Задачата на мюфтиите е да обединяват обществото и да предлагат духовно ръководство.

Ако продължат да служат на политически интереси, вместо на религиозните нужди на хората, доверието в тях ще продължи да намалява.

Reklamlar