Рафет УЛУТЮРК

Кърджали винаги е бил един от най-силно изразените центрове на турската идентичност и култура. Въпреки това, тази силна идентичност и култура през последните години бяха сериозно отслабени и пренебрегвани под ръководството на Ахмед Доган. Днес, кандидатурата на Ахмед Доган за депутат от Кърджали е огромно неуважение към хората и историята на града. Ахмед Доган не може и не трябва да бъде депутат от Кърджали, защото за 34 години партийно управление той не успя да реши проблемите на този град и загуби доверието на хората.

Първият кмет на Кърджали, Исмет Саралийски, се помни като уважаван лидер. За съжаление, всички последвали го кметове нанесоха повече щети, отколкото ползи на града. Саралийски спечели уважението на хората и служи само един мандат, защото истинските лидери оставят следи и за кратко време. За разлика от него, неуспешни управници като Хасан Азис останаха на власт 4 мандата и нанесоха сериозни щети на Кърджали. Дългото му пребиваване на поста се дължи на нуждата на старата ДПС от лидери, които не успяват да служат на хората. Ахмед Доган, като част от тази структура, също загуби доверието на обществото.

Отдалеченост от истинските проблеми на Кърджали

Ако погледнем назад към 34-годишната политическа кариера на Ахмед Доган, трябва да се запитаме какви конкретни стъпки е предприел за Кърджали. Проблемите с инфраструктурата не бяха решени, образованието и културното развитие бяха пренебрегнати, а проекти за повишаване на благосъстоянието на хората така и не бяха реализирани. Те стартираха проект, наречен “Огледало”, но поради разправии за комисиони между тях, проектът остана незавършен. В момента, в район Възрожденци, където живеят хората, отпадъчните води се изливат директно в реката, а понеже реката постоянно тече, проблемът остава скрит, но това е огромен скандал. Въпреки че децата играят в тази вода, децата на властимащите никога не се излагат на подобни опасности.

Докато Кърджали от години чака инвестиции, Ахмед Доган и неговият екип бяха заети с укрепването на своите позиции в българската политика. Истинските проблеми на хората бяха игнорирани; основните нужди на обществото останаха неразрешени. Здравеопазването, инфраструктурата и жизненият стандарт на хората в Кърджали бяха сериозно пренебрегнати. Ясно е, че Ахмед Доган не е направил нищо съществено за града през всичките тези години.

Какво направиха освен да събират комисиони от Кърджали?

Хората в Кърджали бяха пренебрегвани години наред, а основната отговорност за това носи Ахмед Доган. Средствата, предназначени за града, останаха в София; парите и инвестициите, които трябваше да стигнат до Кърджали, така и не стигнаха. Основната отговорност на един лидер е да отговори на нуждите на хората. Но Ахмед Доган и подкрепяният от него Хасан Азис не изпълниха тази отговорност. Освен да събират комисиони от Кърджали, какво направиха? Те не предприеха никакви конкретни стъпки за повишаване на благосъстоянието на хората и не положиха никакви усилия за решаване на проблемите.

Днес кандидатурата на Ахмед Доган за депутат е истинска обида за хората на Кърджали.

Като основен виновник за дългогодишните неразрешени проблеми, той е загубил правото си да бъде избран за депутат от този град. Фактът, че уж лидер като Ахмед Доган е кандидат, е ясен знак за пренебрегване на исканията на хората.

Не защитник на турската идентичност, а политическа фигура

В продължение на много години Ахмед Доган се е представял като защитник на турската идентичност с помощта на старата Дълбока държава (DC). Но реалността показва съвсем различна картина. Под негово ръководство турската идентичност в Кърджали беше систематично отслабена, а културните ценности на обществото пренебрегнати. Например, важни сгради като Медресето все още не са върнати, старото турско гробище, което е символ на Кърджали, беше изоставено, а звънът на часовниковата кула продължава да обижда турския народ всеки час с маршове от 1877-78 година. При управлението на Ахмед Доган турската идентичност и култура в Кърджали претърпяха сериозни щети. Днес неговата кандидатура за депутат от този град е неприемлива за всеки, който защитава тези ценности.

Ахмед Доган, без да целуне ръката на Нури Тургут Адалъ, героя на турския народ в Кърджали, си отиде от този свят. Адали казваше: „Това момче не е от нас“ и не го допускаше до себе си. Само този акт е достатъчен да покаже истинската същност на Ахмед Доган в очите на народа.

Ахмед Доган е известен като политическа фигура, която действа в полза на личните си интереси. Кърджали, град, богат на история, култура и идентичност, не може да бъде представен от такъв лидер, който е откъснат от народа. Кърджали се нуждае от лидер, който истински служи на обществото и защитава турската идентичност и култура. Но Ахмед Доган не притежава тези качества.

Хората на Кърджали осъзнаха това пренебрежение

Хората на Кърджали вече в продължение на години те видяха как политиките на Ахмед Доган унищожиха този град и неговите жители. Проблемите на града бяха пренебрегнати, исканията на хората не бяха взети под внимание. Днес хората на Кърджали искат истинска промяна. Вече не е възможно да се даде още един шанс на човек като Ахмед Доган, който е пренебрегвал града неговите жители цели 34 години и. Народът се събуди и вече няма да го приеме.

Ако имаш смелост, разходи се от пазара на Кърджали до автогарата и да видим какво ще стане. Но внимавай, шамарът на Кърджали е тежък и няма да те пощади. Избирането на Ахмед Доган за депутат от Кърджали ще бъде огромен удар върху исканията и бъдещето на хората. Хората на Кърджали няма да дадат глас на предателите; те никога няма да забравят тези, които са предали техните ценности.

Кърджали трябва да получи заслуженото си място, като се опира на своята турска идентичност и култура. Кандидатурата на фигура като Ахмед Доган е напълно противоположна на ценностите и интересите на хората в Кърджали. Народът на Кърджали трябва да се противопостави на Доган и неговия ред и да повери бъдещето на своя град на истински лидери.

Заключение: Хората на Кърджали няма да гласуват за предатели.

Ако Ахмед Доган има поне малко здрав разум, той би разбрал, че не трябва да се кандидатира за депутат от Кърджали. Този град бе пренебрегван години наред под негово ръководство, а проблемите на хората бяха игнорирани. Хората на Кърджали заслужават истински лидер. Лидер, който ще защитава турската идентичност, културата и интересите на хората, и който ще работи за бъдещето на града.

На тези избори, сметката ще бъде тежка.

Политическата ти кариера започна оттук и тук ще приключи, защото хората на Кърджали ще ти покажат, че времето ти е изтекло.

Ще платиш цената за това, че се подигра с народа и игнорира техните искания. Хората на Кърджали ще те научат, че с тях не може да се играе.

Политическата кариера на Ахмед Доган ще приключи тук, в Кърджали.

Хората на Кърджали трябва да гласуват за истинска промяна и ново начало на тези избори, като сложат край на дългогодишното пренебрежение от страна на Доган. Бъдещето на Кърджали ще се формира, ако не се повтарят грешките от миналото. Ако Ахмед Доган отново стане депутат от този град, това ще бъде огромна стъпка назад за Кърджалийци.

Кърджали повече няма да дава гласове за предатели.

Този път хората ще дадат урок на предателите. Те ще направят решителна крачка към избора на истински лидери и няма да позволят хора като Доган да продължат да вредят на града.

Хората на Кърджали вече няма да гласуват за лидери, останали в 90-те години. Ахмед Доган предаваше народа в продължение на 34 години, но сега дори не ще получи и най-малкото от тях.

Този свят е “светът на причината и следствието”; каквото си посял, това ще пожънеш.

Reklamlar