Във връзка със събитията случващи се в ПП ДПС потърсихме за коментар г-н Рафет Улутюрк, Председател на най-голямата изселническа организация на българските турци в Република Турция – „Бултюрк”.

 

-Г-н Улутюрк, като дългогодишен председател на най-голямото турско изселническо дружество Бултюрк, как ще коментирате последните събития в ДПС?

Добър ден. Що се отнася до политическата обстановка в България, трябва да имаме предвид, че последните три години политическата криза, която се разразява в страната, продължава да засяга всички политически партии, не само ДПС. Както знаете, групата на ДПС се разпадна, което е част от по-голямата политическа криза в България. Основната причина за тази криза е липсата на истински лидери, които не са дошли от народа и не са израснали постепенно до върха, за да мислят и да работят за народа. Това доведе до катаклизмите, които наблюдаваме в момента в България.

Както знаете, нашият преход към демокрация продължава вече 35 години, но така и не успяхме да преминем към истинска демокрация. В този процес, ДПС е основен инструмент, който може да се използва в различни посоки. В един момент се използва за етническа криза, в друг – за етнически модел, а в критични моменти дори за сътрудничество със социалистите от БСП. Това прави ДПС удобен и често използван политически инструмент, който спира истинския преход към демокрация.

Искам да подчертая, че всички български политически партии, които не осъзнаха глобалността на процеса и предпочетоха да гледат от лична или партийна перспектива, допринесоха за създаването на условия, които позволиха на ДПС да бъде толкова умело използвано. Това доведе до политическа криза, която се задълбочава с всеки изминал ден.

-Как българските изселници в Турция коментират катаклизмите, които доведоха до разделението между Доган и Пеевски в ДПС?

Катаклизмите в ДПС са отражение на истинските катаклизми в българската политика. Ако не осъзнаем това, няма да можем да преценим правилно ситуацията в страната. Нашата демокрация е в състояние на патерици, където избирателите имат право да избират, но нямат право да бъдат избирани. Законът наскоро беше променен, за да позволи избирането на хора, но с условие да са живели в България 18 месеца. Това е противозаконно и противоконституционно.

Трябва да няма прегради пред българските граждани те трябва да избират и да бъдат избирани. Това е много важен принципен момент. Ако наистина желаем демокрация, това е основен камък в изграждането на демокрацията в България.

Българските изселници в Турция също са дълбоко притеснени от случващото се в българската политика. Те се тревожат за България и не искат нестабилност в страната, не само в ДПС, а и в целия политически живот. Общото желание е тази политическа криза да се разреши възможно най-скоро.

Що се отнася до ДПС, много хора смятат, че за да се прецени сегашната обстановка в партията, е нужно да се вземат предвид нещата, които са се случвали не само през последните три месеца, но и много преди това. За съжаление, през годините на прехода, ДПС често беше използвано като жокер карта, която спираше процесите към истинска демокрация. Това беше най-удобният лост, който се използваше, както споменах горе. Другите български партии не дадоха място на турците в редиците си и оставиха цял електорат на произвола на Ахмед Доган.

Всички видяхме как постъпи с Лютви Местан и после с Мустафа Карадайъ. Много бързо забравихме, че само преди три месеца какви хвалби говореше за Пеевски, а сега казва обратното. Кое е истината – преди три месеца или сега? Как ще разберем? Каква е разликата и какво се случи за тези три месеца, че Ахмед Доган да направи такава голяма грешка? Да се промени 180 градуса. Този голям политик не знаеше ли, че Пеевски е обвинен по закона “Магнитски” както в САЩ, така и в Англия? Какво го накара първоначално да му даде водещо място, а после уж да го направи председател или съпредседател? Това ли е според вас, както казват някои, голям лидер? Това ли е гарантът на етническия мир в България? На това всички ще се смеят.

-Каква ще е съдбата на ДПС оттук нататък и не е ли време за нова турска партия?

Гледано от Турция тези които живеят в Турция мислят че с етнически партии не може да се решат проблемите. Всички трябва да осъзнаят, че тази държава е на всички които живеярт там. Трябва да поемем отговорност заедно и да поправим грешките си, както беше в началото на 90-те години в СДС. Тогава старото ДС изигра голяма игра и раздели демократи, комунисти и турци. Сега имаме историческата възможност да направим това, което не успяхме през 1990 година – да обединим страната под една обща партия, която да прегърне всички български граждани без разлика на етнически произход. Само и само истинските демократи да се съберат в тази партия.

Ако една българска политическа партия осъзнае ситуацията и разбере, че спасяването на държавата минава през обединение, тя може да управлява страната и да получи над 51% от гласовете. Хората чакат такава партия, която ще ги обедини. Времето на ДПС свърши, както и времето на старото ДС. Надяваме се да излезе една партия, която да събере всички в една партия. Иначе България може и да не съществува, ако продължават партиите да се карат по между си и да мислят само за себе си за личните си интереси.

Благодаря ви.

Интервюто взе Мелани Иванова.

Други?
https://www.dimitrovgrad.bgvesti.net/news/590764/rafet-ulutyurk-monopolat-na-etnicheski-printsip-v-politikata-tryabva-da-ostane-v-minaloto
https://www.haskovo.net/news/548389/rafet-ulutyurk-na-partiite-v-balgariya-im-lipsva-smelost-da-otvoryat-ofisi-v-turtsiya
https://offnews.bg/politika/predsedateliat-na-bultiurk-periodat-na-dogan-v-dps-prikliuchi-825878.html
https://ekip7.bg/2020/11/19/rafet-ulutyurk-izselnitsite-sledyat-s-trevoga-sabitiyata-v-balgariya-chakat-da-uzree-demokratsiyata/
Reklamlar